[This article was translated by a supporter of the SIEVX cause living in Sweden.]


"Inga skäl att inte utvisa honom"
Ralph Bretzer
Arbetarbladet
15 July 2003

SANDVIKEN
Den misstänkte människosmugglaren från Sandviken utvisas till Australien - åtminstone om Internationella åklagarkammaren i Uppsala får som den vill.
- Det finns inga skäl att inte utvisa honom, säger åklagare Magnus Berggren.

Som Arbetarbladet flera gånger berättat om är den 36-årige Sandvikenbon från Australiensiskt håll misstänkt för att tillsammans med en egyptier ha ansvaret för att en båt med asylsökande från bland annat Irak och Afghanistan sjönk.

374 personer fick sätta livet till när båten gick under på väg mellan Indonesien och Australien.

Första steg
Internationella åklagarkammaren i Uppsala har nu yttrat sig till Riksåklagarämbetet, RÅ, i ärendet och de vill att 36-åringen utlämnas. Det är ett första steg mot att den 36-årige Sandvikenbon, som själv motsätter sig utlämning, faktiskt utlämnas till Australien.

- Det rör sig om allvarliga brott och det finns inga skäl att inte utvisa honom. Dessutom har vi utlämningsavtal med Australien, säger Magnus Berggren åklagare på Internationella åklagarkammaren.

- Det är i Australien ett åtal ska prövas och han kan inte åtalas om han inte är där. I slutändan är det regeringen som avgör om det faktisk blir en utvisning eller inte.

Motsätter sig utlämning
Men innan dess ska både RÅ och Högsta domstolen, HD, säga sitt. Skulle HD säga nej till utlämning får inte regeringen säga ja men om HD säger ja står det regeringen fritt att bestämma själva.

Anledningen till det omständiga förfarandet är att 36-åringen själv motsätter sig utlämning. Annars hade ärendet gått direkt från RÅ till regeringen.

- Då hade det gått betydligt fortare, säger Magnus Berggren.

X-URL: http://www.arbetarbladet.se/local_article.php?id=178621&avdelning_2=102

Back to sievx.com